مقاله ها
خواص کدو مسما سبز و زرد برای سلامتی

انواع کدو
کدو با عنوان میوه طبقهبندی میشود؛ با این حال برخی آدمها آن را جزء سبزیها میشناسند. کدو از این نظر به عنوان یک میوه شناخته میشود که داخل آن حاوی دانه است. معمولا کدو به دو نوع اصلی تابستانی و زمستان تقسیم میشود. کدو تابستانی، بر خلاف کدوی زمستانی، قبل از اینکه کاملا سفت و به طور کامل رسیده شود، برداشت میشود.
کدوی تابستانی نیز به انواع مختلفی تقسیم میشود.
انواع کدوهای تابستانی عبارت هستند از
الف. کدو مسما
ب. کدو مسمای زرد
پ. کدوی پتی پن (pattypan)
انواع کدوهای زمستانی عبارت هستند از
الف. کدو بلوطی
ب. کدو گردویی
پ. کدو تنبل
ت. کدو عمامهای
ث. کدو هابارد (Hubbard)
ج. کدو کرشو (Curshaw)
چ. کدو اسپاگتی
ح. کدو حلوایی نیز نوعی کدوی قلیایی به شمار میرود
ارزش غذایی کدو مسما
عموما، مواد مغذی موجود در کدو بر اساس گونههای مختلف این میوه متفاوت هستند. پوست کدو مسما نیز حاوی مقدار زیادی مواد مغذی است؛ بنابراین، بهتر است هرگز پوست کدو مسما را جدا نکنید. به علاوه، کدو مسما حاوی مقدار بسیار اندکی کالری است. کدو مسما سرشار از ویتامین A و C، و نیاسین، و همزمان، حاوی مقدار زیادی اسید فولیک، و پتاسیم نیز هست. همچنین، بیشتر انواع کدو نیز سرشار از پروتئین، فیبر غذایی، کلسیم، آهن، منگنز، و سایر مواد مغذی ضروری هستند.
خواص کدو مسما برای سلامتی
از آنجا که کدو مسما حاوی برخی مواد مغذی است که فواید زیادی برای سلامتی به همراه دارند، در این مقاله به بیان برخی از این خواص کدو مسما میپردازیم که با مصرف کدو مسما از آنها بهرهمند خواهید شد.
۱. پیشگیری از سرطان
کدو مسما حاوی مقداری ویتامین C است که به عنوان آنتیاکسیدان عمل میکند و میتواند با سرطان مبارزه کند. برخی از مطالعات نشان دادهاند، آب کدو مسما میتواند از جهش سلولی ناشی از آسیبهای رادیکالهای آزاد در بدن پیشگیری کند.
۲. مبارزه با التهاب
التهاب معمولا در اثر بروز عفونت در بدن ایجاد میشود. کدو مسما حاوی بتا کاروتن است که به عنوان عامل آنتیاکسیدانی قدرتمندی شناخته میشود که دارای خواص ضد التهابی نیز هست. مصرف کدو مسما یا نوشیدن آب آن میتواند به کاهش التهاب در بدن کمک کند.
۳. پیشگیری از دیابت
کاروتنوئید موجود در کدو مسما میتواند به تنظیم سطح قند خون کمک کند. همچنین، فیبر موجود در کدو مسما نیز میتواند اثر کاهندگی سطح قند خون را نیز دو برابر کند. به همین خاطر، کدو مسما به عنوان یک خوراکی سالم برای بیماران مبتلا به دیابت شناخته میشود.
خواص کدو مسما ۴: کاهش خطر سرطان ریه
کدو به خصوص کدوهای زمستانی غنی از مواد مغذی گیاهی به نام بتا کریپتوزانتین هستند. بتا کریپتوزانتین یکی از مولکولهای ویتامین A است که میتواند خطر بروز سرطان ریه را کاهش دهد. طبق نتایج مطالعهای توسط پژوهشگران دانشگاه ایالتی کانزاس، کدو مسما حاوی مقادیر زیادی ویتامین A است که میتواند از بروز آسیبها و اثرات مرگبار مصرف سیگار پیشگیری کند.
۵. کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی
کدو مسما حاوی فولات (اسید فولیک) است که میتواند به تجزیهی هوموسیستئین کمک کند؛ این ترکیب شیمیایی اثر مخربی بر عروق خونی به همراه دارد. هوموسیستئین یک اسید آمینهی غیر پروتئینی است که در صورت انباشت زیاد داخل خون میتواند به بروز بیماری قلبی منجر شود. بتا کاروتن موجود در کدو مسما نیز میتواند از ورود کلسترول به عروق خونی جلوگیری کند؛ در صورت ورود کلسترول به داخل عروق خونی، سرخرگها دچار گرفتگی میشوند و این وضعیت میتواند به بروز بیماری قلبی و سکتهی مغزی منجر شود.
۶. پیشگیری از تصلب شرایین
کدو مسما حاوی مقدار زیادی بتا کاروتن است که تا حدودی میتواند سطح کلسترول را در خون پایین بیاورد و همچنین، از چسبیدن کلسترول به دیوارهی سرخرگها جلوگیری کند. مصرف مرتب کدو مسما میتواند به شکل قابل ملاحظهای از ایجاد تصلب شرایین پیشگیری کند.
۷. مبارزه علیه بیماری آسم
بار دیگر، بتا کاروتن موجود در کدو مسما میتواند نقش مهمی در کاهش التهاب ایفا کند. مصرف کدو مسما باعث کاهش التهاب مجاری تنفسی، و در نتیجه، باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری آسم میشود. بتا کاروتن دارای خواص ضد التهابی است که با التهاب مبارزه میکند و عفونت را نیز کاهش میدهد.
۸. کاهش علائم آرتریت
آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) یکی از علائم ابتلا به بیماری خود ایمنی است که آن را میتوان با مصرف مرتب کدو به خصوص کدوهای زمستانی کنترل کرد. کدو مسما حاوی مقدار زیادی بتا کاروتن و ویتامین C است که میتوانند التهاب موجود در مفاصل و همچنین درد این بیماری را کاهش دهند.
۹. بهبود وضعیت گوارش
کدو مسما حاوی مقدار زیادی فیبر است که میتواند به بهبود وضعیت سلامت دستگاه گوارش کمک کند. فیبر باعث افزایش حجم مدفوع و باعث بهبود حرکت مدفوع در طول رودهی بزرگ میشود.
خواص کدو مسما ۱۰: تسکین یبوست
شاید یبوست یکی از شایعترین نشانههای بروز مشکلات گوارشی باشد. آدمهای مبتلا به یبوست در دفع مدفوع و فرایند گوارش غذاها دچار مشکل هستند. کدو مسما حاوی فیبر است که میتواند به نرم کردن مدفوع و تسهیل در اجابت مزاج کمک کند.
۱۱. کاهش کلسترول
کدو مسما حاوی مقدار زیادی فیبر است که میتواند کلسترول را کاهش دهد. مصرف کدو مسما با پیشگیری از جذب کلسترول در بدن، به شکل موثری باعث کاهش سطوح آن در عروق خونی میشود. به همین خاطر، به آدمهای مبتلا به کلسترول بالا توصیه میشود مرتبا کدو مسما مصرف کنند.
۱۲. حفظ سلامتی در دوران بارداری
وجود مقدار زیادی فولات در کدو مسما باعث شده است این میوه به یکی از سالمترین گزینههای غذاهایی برای زنان باردار تبدیل شود. فولات یا اسید فولیک به رشد جنین در رحم مادر و پیشگیری از بروز نقص لولهی عصبی و سایر نقصهای مادرزادی در نوزاد کمک میکند.
خواص کدو مسما ۱۳: کاهش فشار خون
نتایج مطالعهای که در WebMD منتشر شدند، نشان دادهاند فیبر موجود در کدو مسما میتواند فشار خون آدمهای مبتلا به بیماری فشار خون بالا را هایپرتنشن را کاهش دهد.
۱۴. بهبود قوهی بینایی
بتا کاروتن نوعی ویتامین A، و آنتیاکسیدان قدرتمندی است که برای حفظ سلامت بینایی نیز حیاتی به شمار میرود. مصرف مرتب کدو مسما میتواند باعث حفظ سلامتی و درخشندگی چشمها شود.
۱۵. پیشگیری از بیماری اسکوربوت
اسکوربوت نوعی بیماری است که در اثر کمبود ویتامین C و داخل دهان ایجاد میشود. این بیماری باعث ورم و خونریزی لثه میشود و میتواند بسیار جدی و خطرناک باشد. کدو مسما حاوی مقدار زیادی ویتامین C است که میتواند نیاز بدن را به این ویتامین تامین، و از بروز بیماری اسکوربوت پیشگیری کند.
خواص کدو مسما ۱۶: حفظ سلامت پوست
چه چیزهایی بهتر از ویتامین C و سایر آنتیاکسیدانها میتوانند به درخشندگی پوستتان کمک کنند؟ کدو مسما حاوی مقدار زیادی مواد مغذی و آنتیاکسیدانهایی است که میتوانند از اثرات رادیکالهای آزاد روی پوست پیشگیری کنند. رادیکالهای آزاد میتوانند باعث بروز مشکلات پوستی و حتی سرطان پوست شوند. مصرف کدو مسما میتواند به حفظ سلامتی و جوانی پوست کمک کند. برخی انواع کدو مانند کدو کابوچا نیز در تهیهی ماسک صورت و حفظ زیبایی و جوانی پوست صورت کاربرد دارند.
۱۷. تقویت دستگاه ایمنی بدن
تقریبا تمام انواع کدو دارای این خاصیت هستند. کدوها حاوی مقدار زیادی ویتامین C هستند که میتوانند به تقویت کارکرد دستگاه ایمنی بدن، و به ویژه، به مبارزه علیه بیماریها و عفونتها کمک کنند.
۱۸. پیشگیری از آنفولانزا و سرماخوردگی
آنفولانزا و سرماخوردگی بیماریهای شایعی هستند که معمولا آدمهایی را که دارای دستگاه ایمنی ضعیف هستند یا بنیهی ضعیفی دارند مبتلا میکنند. ضعف دستگاه ایمنی بدن میتواند باعث شود ویروسها و باکتریها به آسانی وارد بدن شوند. کدو مسما حاوی مقدار زیادی ویتامین C است که نقش قابل ملاحظهای در تقویت دستگاه ایمنی بدن، به ویژه، در پیشگیری از بروز آنفولانزا و سرماخوردگی ایفا میکند.
خواص کدو مسما ۱۹: پیشگیری از کم خونی
کدو مسما حاوی برخی مواد معدنی مهم نظیر آهن و مس است که نقش مهمی در تشکیل گلبولهای قرمز خون و پیشگیری از بیماری کم خونی (وضعیتی که در اثر کمبود گلبولهای قرمز خون در بدن ایجاد میشود) ایفا میکند.
۲۰. حفظ قدرت استخوانها
برخی انواع کدوها حاوی کلسیم، منیزیوم، آهن، و مس هستند که میتوانند به حفظ سلامتی و قدرت استخوانها کمک کنند. کلسیم نقش مهمی در حفظ تودهی استخوانی و پیشگیری از پوکی استخوان ایفا میکند.
خواص کدو مسما ۲۱: حفظ سلامتی پروستات
کدو مسما حاوی آنتیاکسیدانهای قدرتمندی است که میتوانند از بزرگ شدن پروستات در مردان که به عنوان هایپرپلازی خوشخیم پروستات یا BPH شناخته میشود، پیشگیری کنند. این بیماری باعث بروز مشکلاتی در دفع ادرار و کارکرد جنسی میشود.
۲۲. کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی
منگنز به عنوان مکمل موثری برای درمان سندرم پیش از قاعدگی شناخته میشود. این ماده میتواند گرفتگیهای معده و همچنین درد ناشی از این سندرم را کاهش دهد. طبق نتایج یک مطالعه، مصرف کدو مسما، به خاطر منگنز موجود در این میوه، میتواند به خلاصی از وضعیت ناخوشایند در طول دورهی قاعدگی کمک کند.
۲۳. کمک به کاهش وزن
کدو مسما نیز درست مانند سایر میوهها و سبزیها حاوی مقدار زیادی فیبر است که میتواند به خوبی به کاهش وزن و حفظ سلامتی بدن کمک کند. مصرف کدو مسما میتواند باعث ایجاد حس سیری و جلوگیری از گرسنگیهای مکرر شود.
نحوهی خرید و نگهداری از کدو مسما
الف. فقط کدوی تازه بخرید؛ کدویی که دارای پوستی سالم و بافتی سفت باشد.
ب. از خرید کدویی با بافت نرم و کپک زده خودداری کنید؛ زیرا این وضعیت نشانهای فاسد شدن کدو است.
پ. همچنین، میتوانید در باغچهی خانهتان کدو پرورش دهید و از مصرف کدوی تازه در فصل تابستان و زمستان لذت ببرید.
ت. وقتی کدو را پوست گرفتهاید و آن را خرد کردهاید، حتما در ظرفی داخل یخچال نگهداری کنید. فقط ۳ الی ۵ روز میتوانید از این کدو در یخچال نگهداری کنید و پیش از این زمان باید آن را مصرف کنید.
ث. فقط قبل از مصرف کدو آن را بشویید.
ج. کدو را میتوانید منجمد کنید؛ این یکی از بهترین روشها برای نگهداری از این میوه برای طولانی مدت است.
چ. برای مصرف کدو مسما الزاما نباید پوست آن را جدا کنید. از کدو مسما (با پوست یا بی پوست) میتوانید در آشپزی استفاده کنید.
نحوهی استفاده از کدو
بسته به نوع کدو میتوان از راههای مختلفی برای بهرهمندی از فواید آن برای سلامتی و لذت بردن از طعم دلپذیرشان استفاده کرد. هیچ گونه شاهدی مبنی بر عوارض جانبی مصرف کدو یا خطرناک بودن مصرف این میوه برای سلامتی گزارش نشده است. بنابراین، مصرف کدو از راههای مختلف کاملا بیخطر به نظر میرسد. برای لذت بردن از طعم دلپذیر کدو میتوانید از برخی روشها استفاده کنید.
الف. از برخی انواع کدو نظیر کدو بلوطی، کدو گردویی، کدو تنبل، کابوچا و غیره میتوان در تهیهی دسرهای شیرین استفاده کرد. کدو را بپزید و مقداری شیره درخت افرا به آن بیفزایید تا طعم دلپذیرتری پیدا کند.
ب. یکی دیگر از بهترین گزینهها برای استفاده از کدو در رژیم غذایی، افزودن آن به سالاد است. کدو مسما، یکی از انواع کدوهای تابستانی است که افزودن آن به سالاد میتواند طعم سالاد را بسیار دلپذیرتر کند. همچنین، از کدو میتواند برای تهیهی سایر غذاهای نظیر سوشی یا غذاهای جانبی نیز استفاده کرد.
پ. همچنین، از کدو مسما میتوانید در تهیهی خورش و سوپ نیز استفاده کنید. به علاوه، از برخی دیگر از انواع کدوها میتواند در تهیهی کیک و مافین استفاده کرد.
اکنون که از فواید مهم کدو مسما برای سلامتی باخبر شدهاید، باید آن را خریداری و مصرف کنید. کدو مسما نه تنها دارای طعم دلپذیری است، بلکه فواید زیادی برای سلامتی نیز به همراه دارد. بنابراین، از فواید این مادهی غذایی بیبهره نمانید.
منبع:
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیر رضا مصطفایی